Presentació del CD de cançons “Beget. Cançons de la tradició popular recollides per Kristin Müller”

Dissabte es presentarà a Beget un CD de cultura popular, editat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, sobre cançons de transmissió oral titulat “Beget. Cançons de la tradició popular recollides per Kristin Müller”.
Es tracta d’un disc digital, que conté dues unitats de CD, amb un total de 49 cançons interpretades pels veïns de Beget l’any 1965. En aquest any la filòloga austríaca Kristin Müller va anar a Beget (Ripollès / Alta Garrotxa) per fer un treball acadèmic de recerca pels seus estudis de Filologia Romànica. La seva intenció era recollir material estrictament filològic, però es va trobar que els veïns de Beget cantaven molt i sabien moltes cançons, fet que li va obrir una nova via d’investigació d’una riquesa insospitada. Sensible a la temàtica, va incloure en el mateix treball, un recull de cançons fet a partir dels enregistraments a diversos cantadors amb una simple gravadora de cassets. La iniciativa va ser molt ben acollida per la gent del poble i va generar una bona predisposició a col·laborar-hi. Aquest treball va ser fet abans que hi anessin altres recercadors més endavant, els quals descobriren i completaren l’immens corpus cançonístic de Beget, a més a més del violí d’en Pere Sala, en “Peret Blanc de Beget”.
Tot i el coneixement d’aquest treball i de les gravacions fetes per Kristin Müller, el contingut es trobava només en cassets vells i hi havia molt poques còpies, calia fer alguna cosa per donar-ho a conèixer. Així doncs, Josep Garcia i Albert Massip anaren a buscar a Kristin Müller al poble on viu, vora de Salzburg, a Àustria. Ella es mostrà interessada en la proposta que li feren: editar en format de CD aquelles gravacions que ella havia fet, juntament amb un treball d’anàlisi i d’estudi. Ella acceptà, i des de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana es donà suport a la proposta i es van fer les gestions per editar-la dins la col·lecció de CD del Segell Discogràfic propi.
Aquest treball es presenta aquest dissabte a les sis de la tarda a Beget. Un doble CD de gravacions originals fetes el 1965, amb la veu de diferents veïns del poble, que forma part d’una col·lecció de discs compactes de la fonoteca de música tradicional catalana.