Presentació a Beget del llibre “Històries de l’Alta Garrotxa” de Josep Vilar

Dissabte, 9 d’abril de 2022 a les dotze del migdia, presentació a Beget del llibre “Històries de l’Alta Garrotxa” de Josep Vilar.  Aquest llibre parla d’històries de la guerra, del contraban, de la feina de pagès, dels pastors, dels excursionistes, dels capellans, de les desgràcies i els assassinats en aquesta zona geogràfica. Històries de vida dura i sacrificada, de supervivència amb pocs recursos. Aquest treball de Josep Vilar ha estat possible gràcies als informants, molts d’ells desapareguts, que van obrir-li les portes de casa seva i del seu cor, per explicar-li retalls, a vegades íntims, de la seva vida que, en definitiva, és la vida de tota la col·lectivitat.
El llibre s’endinsa en històries viscudes a l’Alta Garrotxa, un territori de muntanyes calcinals, relleus capriciosos, cingleres esventrades i congostos pregons, tot cobert per un mantell verd gris d’alzines. El país traspua forta personalitat amb fronteres ben marcades, com també ho és, de marcada, la memòria humana: les vivències passaven d’avis a pares i de pares a fills.
L’autor, Josep Vilar (Argelaguer, 1961), és enginyer tècnic i Cap dels Agents Rurals de la Garrotxa. Ha participat en escrits de temàtica històrica i etnològica relacionats amb l’Alta Garrotxa a la revista del Centre Excursionista d’Olot. És col·laborador de les revistes El Brull de Montagut i Oix, L’Argelaga d’Argelaguer i de la publicació semestral Les Garrotxes. És autor de les monografies d’Argelaguer (2009), de Montagut i Oix (2013) i d’Albanyà i Bassegoda (2018) i de la guia Els Trabucaires (2017), totes de la mateixa col·lecció Quaderns de la Revista de Girona de la Diputació de Girona. I l’autor d’aquest llibre Històries de l’Alta Garrotxa, d’Editorial Gavarres, que presentem dissabte.