Més de 6.000 persones visiten l’exposició ‘L’absència’ del camprodoní Manel Surroca

Organitzada amb motiu del Centenari Manel Surroca 2017, la mostra ha presentat més de cinquanta obres, moltes d’elles inèdites
El passat 22 de juliol es va inaugurar l’exposició ‘L’absència’ al Monestir de Sant Pere com a tret de sortida a l’homenatge popular que Camprodon ret, al llarg d’aquest any, al cèlebre artista i pintor Manel Surroca i Claret amb motiu del centenari del seu naixement. En total, han visitat la mostra 6.130 persones en 42 dies, el que suposa una mitjana de 146 visitants per jornada. ‘L’Absència’, comissariada per Mercè Vila, és la cinquena exposició pòstuma de l’artista.
camprodon expo surrocaAnna Colomer, regidora de Cultura, explica que “s’ha aconseguit fer aflorar informació sobre obra inèdita de Surroca, amb dades d’una cinquantena d’obres que són les que s’han exposat al Monestir”. Les pintures i escultures de la Col·lecció Família Surroca i d’altres cedides pels veïns i veïnes a través d’una crida popular s’han acompanyat d’obres d’altres autors amb qui el camprodoní es va creuar en algun moment de la seva vida. Colomer, posant en valor l’èxit de participació en aquesta crida popular, assegura que “el programa d’actes és el resultat de la implicació i la col·laboració directa de tots els nostres veïns i veïnes en el disseny de l’homenatge i de la investigació i el treball cooperatiu, exhaustiu i professional dels membres que componen la Comissió Surroca”.
‘L’Absència’ ha tingut com a eix vertebrador les pèrdues que Surroca va patir al llarg de la seva vida. Es tracta d’una obra intensa i colorista, darrera la qual s’hi amaga la solitud. Així doncs, la figura de l’artista pren major importància si l’espectador entén el seu context, un fet que reforça l’impacte i el valor de la seva obra, que, en aquesta ocasió, s’ha integrat plenament en l’església romànica de 1169 que l’ha acollit. De fet, l’espai s’ha dividit en dos àmbits, un terrenal i un còsmic, que tenen com a nexe d’unió l’absència. A l’exterior de l’exposició i per fer palès aquest concepte, s’hi ha pogut veure una cadira de la sèrie Wild Chair dels artistes Ariane Patout i René Müller.
L’alcalde de Camprodon, Xavier Sala, expressa que “l’objectiu és fer perdurar i difondre el llegat d’una figura clau de la nostra història com a poble”. La mostra forma part del programa d’actes del Centenari Manel Surroca 2017, que clourà amb un concurs de pintura seca el 22 de desembre, coincidint amb la data de la mort del pintor.