Manifest contra l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia

El 17 de maig d’aquest any es commemora el 28è aniversari de la decisió de l’Organització Mundial de la Salut de treure l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. El 28 de juny d’ aquest any es commemorarà el 49è aniversari de la revolta de Stonewall a Nova York, que es considera l’inici de la reivindicació pels drets i llibertats de les persones gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals. El pròxim 1 de juliol es commemorarà el 41è aniversari de la 1a manifestació a Barcelona per reclamar els drets de les persones LGTB.
Tot i que fa temps que els homosexuals tenim els mateixos drets que qualsevol altra persona, només fa 28 anys que vàrem deixar de ser considerats malalts, un estigma que encara avui perdura. Si bé és cert que fa 13 anys amb la llei del matrimoni igualitari i la nova llei d’adopció es va fer un gran pas per l’equiparació de drets, avui en dia segueix havent-hi una desigualtat evident.
No hem d’oblidar tampoc que tot i ser al segle XXI la transsexualitat segueix sent considerada una malaltia mental, quan hauria de passar desapercebuda de tota consideració. Que la societat entengués per fi que el gènere d’una persona està a la seva ment, no pas en els seus genitals i faccions físiques.
Un cas menys visible és el de la bisexualitat, sempre oblidada per una societat que etiqueta amb facilitat tothom i on els matisos no són ben vistos.
 
DIA CONTRA L'HOMOFÒBIA, LA BIFÒBIA I TRANSFÒBIA
 
Cal remarcar també l’esforç que suposa en aquest context el dia a dia de les associacions sense ànim de lucre que vetllen pels drets i llibertats de les persones gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals. Per això cal destacar la valentia de les persones que han creat i mantenen vives aquestes entitats, sovint en entorns tradicionalment tancats i poc receptius a la diversitat de la societat. Aquest any estem d’enhorabona pel 10è aniversari de l’Associació LGTB TALCOMSOM que treballa al Berguedà, Garrotxa, Moianès, Osona i Ripollès. Sense les entitats segurament moltes de les fites aconseguides en els últims anys no serien avui una realitat.
Per tot això és molt necessària la implicació de totes les administracions públiques perquè facin el possible per fer una societat més igualitària. Només per posar alguns exemples, cal que els formularis de les llars d’infants o escoles de música municipals siguin inclusius, cal deixar clar que es rebutja qualsevol tipus d’insult o discriminació als camps d’esports municipals, cal que a les residències per a la gent gran es formi als treballadors per atendre persones LGTB, cal que es faci més difusió dels Serveis d’Atenció Integral que hi ha desplegats al territori, cal que els ajuntaments es posin al costat del ciutadà penjant la bandera de l’arc de Sant Martí al balcó, cal que als nomenclàtors municipals incloguin també persones LGTB… Aquestes i moltes altres són les necessitats de les persones LGTB que vivim fora de Barcelona.
Aquest 17 de maig i 28 de juny no han de ser un dia internacional més, sinó un dia on aquesta institució es comprometi fermament amb la igualtat i en la defensa dels drets de les persones LGTB.