L’exposició “L’Èxode d’un poble. La retirada a la Vall de Camprodon i Prats de Molló" recorre Catalunya

La mostra fotogràfica, produïda per l’Ajuntament i el Centre d’Estudis de la Retirada de Camprodon, es podrà visitar de l’11 de febrer al 30 d’abril al Museu Memorial de l’Exili (MUME) de La Jonquera.
El Museu Memorial de l’Exili (MUME) de La Jonquera acollirà aquest dissabte 11 de febrer (12 h.) l’acte d’inauguració de l’exposició “L’Èxode d’un poble. La retirada a la Vall de Camprodon i Prats de Molló”; una mostra fotogràfica de la retirada republicana de l’any 1939 produïda per l’Ajuntament de Camprodon i el Centre d’Estudis de la Retirada. L’acte de presentació anirà a càrrec de representants del consistori camprodoní i del comissari del projecte, Lluís Bassaganya.
L’exposició il·lustra a partir d’imatges, breus explicacions i cites bibliogràfiques, les dures escenes dels exiliats republicans que l’hivern de 1939 van recórrer centenars de quilòmetres per arribar a territori nord-català i francès; i que van ser captades pel farmacèutic de Prats de Molló André Alis, que amb la seva càmera va poder fotografiar el terrible espectacle d’un èxode mai vist a la Vila de Prats. L’exposició fotogràfica també anirà acompanyada d’una mostra del material abandonat per soldats i civils a les muntanyes de la Vall de Camprodon, i que Lluís Bassaganya ha recollit resseguint els camins utilitzats per creuar la frontera.
L’Èxode d’un poble. La retirada a la Vall de Camprodon i Prats de Molló
El projecte, que al llarg dels darrers mesos també es va poder visitar a Camprodon i a Barcelona, es presenta com un homenatge a totes les persones que van viure en primera persona els efectes d’aquesta retirada. En aquest sentit, es calcula que entre el gener i el febrer de 1939, 500.000 persones van travessar els Pirineus per l’Alt Empordà, la Cerdanya i el Ripollès en busca de refugi a terres nord-catalanes i franceses, i unes 100.000 ho van fer pel Coll d’Ares.
La mostra es podrà visitar de l’11 de febrer al 30 d’abril del 2017 i l’entrada és gratuïta.