L’església de Sant Valentí de Salarsa torna a lluir després d’un important procés de restauració

Les obres, executades per fases, s’han realitzat respectant sempre els elements originals de l’edifici i la seva fesomia.

Sant Valenti de SalarsaFotografies de Martí Artalejo/DDGI

L’església de Sant Valentí de Salarsa va acollir dissabte 7 d’abril l’acte d’inauguració de les obres de restauració efectuades en aquest conjunt romànic durant els darrers cinc anys. Una actuació de la Diputació de Girona, promoguda pels Amics de l’Alta Garrotxa, que ha comptat amb la col·laboració econòmica de l’Ajuntament de Camprodon, el Consorci de l’Alta Garrotxa i el bisbat de Girona. Gràcies a aquesta restauració s’ha aconseguit aturar el procés de degradació que havia experimentat l’església en els darrers anys a causa dels moviments sísmics que afecten la zona i l’elevat sobrepès de la coberta.
L’acte va comptar amb la presència del Bisbe de Girona, Francesc Pardo, el president dels Amics de l’Alta Garrotxa, Joan Tresserras, el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, el president del Consorci de l’Alta Garrotxa, Santi Reixach, i l’alcalde de Camprodon, Xavier Sala. En els parlaments, l’alcalde va agrair a la Diputació de Girona i a la resta d’entitats que hi han col·laborat el seu compromís amb el projecte: “Sant Valentí de Salarsa és una de les edificacions romàniques més representatives del nostre patrimoni arquitectònic i la nostra obligació és protegir-la i conservar-la. Agraeixo, per tant, que totes les institucions que avui som aquí representades ho hagin fet possible”.
La jornada va consistir en una missa presidida pel Bisbe de Girona, i una posterior visita d’obres amb el cap del Servei de Monuments de la Diputació de Girona, Lluís Bayona. Tot seguit es va oferir un aperitiu per a tots els assistents.
Sant Valenti de Salarsa
Una restauració necessària
L’església de Sant Valentí de Salarsa presentava greus deficiències estructurals que feien perillar, fins i tot, que es mantingués en peu. Amb un pressupost de 104.231,76 euros, aquesta actuació ha permès netejar, consolidar i reforçar la teulada de l’absis i l’espadanya, extreure les runes de la coberta de la nau, reforçar els fonaments amb un armat perimetral i reparar les esquerdes de la volta. Així mateix, s’han anivellat els paviments interiors, s’han reposat les peces desaparegudes, i a la zona del porxo s’ha fet un reforç metàl·lic de la jàssera i un repàs de les bigues i del teulat. Les obertures s’han protegit amb vidre per evitar l’entrada d’aus i al mur de migdia s’ha instal·lat un nou tancament practicable a la porta romànica. La Diputació ha realitzat totes aquestes actuacions respectant sempre els elements originals de l’edifici i la seva fesomia.