La moneda commemorativa d’aquest 2024 de l’Asociación Numismática està dedicada a un bitllet de “Baget”

Cada any l’Asociación Numismática Española, A.N.E. edita una moneda commemorativa seguint la temàtica de la trobada que realitzen habitualment pel mes de març. En la trobada d’aquest any la temàtica era “Bitllets de banc entre la república i la dictadura” i l’entitat va decidir que, la medalla commemorativa de la trobada anual, fos el cèlebre bitllet d’una pesseta del traginer de Beget de l’any 1937. Es dona la circumstància que aquest bitllet contenia una errada ortogràfica en el nom del municipi Beget, que va ser imprès amb A, i per aquest motiu es va retirar ràpidament de la circulació convertint-se en un bitllet inèdit i de col·leccionista.
L’historiador Salvador Plantalech, que està preparant un llibre sobre “La moneda a El Ripollès i La Cerdanya”, va estar consultant el nostre arxiu municipal (AMC), i va obtenir algunes dades molt interessants sobre aquest bitllet i ha tingut l’amabilitat de fer-nos-les arribar part del seu treball. Una  recerca sobre el bitllet anomenat “Burro” de Beget, una primera emissió de paper moneda de l’Ajuntament de Beget quan encara era municipi independent.


El president de l’Asociación Numismática EspañolaSimeón Garcia-Nieto Conde, ha fet entrega d’una d’aquestes medalles a l’alcalde Camprodon, Xavier Guitart Cano, per deixar constància d’aquesta commemoració.
Aquesta medalla se suma a col·lecció d’objectes d’interès del municipi.