La història del Passeig Maristany, protagonista en el programa Carràrius de TVE Catalunya

Elements com les Galetes Birba, o personatges com Isaac Albéniz, el Doctor Robert i Juan Negrín apareixen en aquest programa dedicat a alguns carrers de Catalunya.
Podeu recuperar el programa en aquest enllaç.
Sabíeu que Camprodon es va formar a partir de l’any 1118, i que el seu origen va ser el mercat del Monestir de Sant Pere? Aquestes dades i moltes més es van poder veure al programa Carràrius, que TVE Catalunya va emetre a principis de 2020. A més, el programa presentat per l’actor i novel·lista Rubèn Muntañà també va repassar diferents capítols de la història de Camprodon. Per exemple, que el Passeig Maristany fou concebut per Francesc Maristany, o que el Dr. Robert (metge i alcalde de Barcelona) recomanava als pacients de l’alta burgesia que vinguessin a Camprodon a “respirar aires saludables”. 
La vila va ser, també, escenari de moments històrics de molta rellevància: a Carràrius s’explica com Juan Negrín va viure un temps al municipi, amb la seva família, durant la Guerra Civil, ja que s’hi sentia més segur i protegit. Algunes cases de Camprodon, de fet, van ser utilitzades per a instruir militars o acollir refugiats per la seva proximitat amb la frontera. El programa també va fer al·lusió a les Galetes Birba, un símbol de Camprodon. Llorenç Birba va fundar l’empresa a partir d’una confiteria i pastisseria familiar i, el 1929, la marca va rebre el Gran Premi de l’Exposició Internacional de Barcelona.  
Carràrius és un espai televisiu que, durant 13 capítols, dona rellevància als secrets que amaguen els carrers de Catalunya. En el programa emès el 7 de gener, es va visitar Camprodon, Tiana, Barcelona, Salt i el Masnou, i es van donar a conèixer passejos històrics d’aquestes localitats. Podeu veure el programa sencer en aquest enllaç. El tall de Camprodon comença en el minut 6, aproximadament.
2