El 7 de gener es podran sol·licitar els ajuts al Ripollès

En la reunió mantinguda aquest matí entre els alcaldes del Ripollès, el Consell Comarcal i el Govern de la Generalitat, s’ha anunciat que el dia 7 de gener s’obrirà la convocatòria de subvencions especials per les empreses i establiments per compensar les mesures anticovid.
Les administracions del Ripollès han lamentat que s’hagi fet més tard del que s’havia indicat inicialment i després d’assabentar-se de les quantitats dels ajuts econòmics a través de la premsa i no de primera mà un fet que, una vegada més, es a torna repetir.  Els alcaldes també han recriminat a la Generalitat, representada a la reunió pel vicepresident, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Meritxell Budó; la consellera de Salut, Alba Vergés, i altres alts càrrecs governamentals, que en tota aquesta setmana que ha passat des de l’entrada en vigor del tancament perimetral i les restriccions d’activitats determinades, ni el president del Consell Comarcal ni els alcaldes del Ripollès han pogut donar resposta a la majoria d’inquietuds d’empresaris, treballadors i la resta de població que han afrontat amb incertesa i manca d’informació aquestes circumstàncies greus i sobrevingudes.
El president del Consell Comarcal, Joaquim Colomer, també ha retret a la Generalitat que els ajuts econòmics que s’han anunciat s’han dissenyat sense escoltar el territori. Si bé tenen en compte sectors com la restauració, els allotjaments turístics o els comerços, Colomer i els alcaldes demanen incloure molts negocis que resulten afectats indirectament per aquests tancaments com escoles d’esquí, el sector primari i els productors agroalimentaris, els transportistes, les empreses de comunicació, les d’activitats culturals, els allotjaments per a animals domèstics o empreses de manteniment i instal·lacions, entre altres.
Durant la reunió amb la Generalitat de Catalunya el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha anunciat que l’aportació del Ripollès de 2,3 milions d’euros es repartirà d’aquesta manera:

  • Guies de turisme de Catalunya habilitats, 1.500 euros
  • Agències de viatges, 1.500 euros
  • Comerços i serveis assimilats al comerç, 1.500 euros
  • Restauració, 3.000 euros
  • Explotadores d’habitatges d’ús turístic, 500
  • Establiments i activitats d’interès turístic, 7.500 euros
  • Titulars d’establiments d’allotjament turístic, 10.000 euros

Segons s’ha indicat, el 7 de gener es publicaran les bases dels ajuts al Diari oficial de la Generalitat de Catalunya i, a partir d’aquí, ja es podran presentar les sol·licituds. Els bars i restaurants que anteriorment ja haguessin sol·licitat els ajuts per suspensió de l’activitat arran de la covid-19 rebran els ajuts d’ofici. Segons el conseller, els pagaments està previst que s’efectuïn durant la segona quinzena de gener.
Tant des dels Ajuntaments com des del Consell Comarcal del Ripollès es considera que aquests ajuts, a més de no cobrir tots els sectors damnificats, són del tot insuficients. També es qüestiona que els ajuts siguin del mateix import sigui quina sigui la dimensió de l’establiment.
Paral·lelament a això, també s’ha posat de manifest que, mentre s’han dedicat molts recursos humans i materials per controlar els accessos al perímetre de la comarca, no consta cap aportació de recursos al sistema sanitari del Ripollès per reforçar-lo i frenar així la proliferació de la malaltia.

El Govern s’ha compromès a respondre en breu al Consell Comarcal sobre la possibilitat d’obrir nous ajuts als sectors no contemplats en aquesta tanda de subvencions.