Camprodon obrirà una exposició sobre "La Retirada"

Per posar en valor la memòria històrica i com a gest de recolzament al Museu de la Retirada de Camprodon
 

Del 13 al 28 de febrer l’Oficina de Turisme de Camprodon acollirà l’exposició “Recull fotogràfic de la Retirada”, que pretén fer un repàs dels moments en què militars i famílies senceres van emigrar cap a l’altre banda dels Pirineus quan Barcelona va caure en mans dels franquistes durant la guerra civil espanyola. Es calcula que entre el gener i febrer del 1939 unes 500.000 persones van travessar els Pirineus per l’Alt Empordà, la Cerdanya i el Ripollès en busca de refugi a terres franceses, i unes 100.000 van passar per la Vall de Camprodon en direcció Prats de Molló.
L’exposició, organitzada per l’Ajuntament amb la col•laboració del Centre d’Estudis “La Retirada” de Camprodon, il•lustra, a partir d’imatges i breus explicacions o cites bibliogràfiques, el relat dels fets que es van viure. La mostra retrata les dures escenes dels exiliats que recorrien centenars de kilòmetres per arribar a territori francès, que un cop allà eren distribuïts en dos grans camps improvisats, el de Prats de Molló i el de Sant Martí.
L’Ajuntament agraeix el suport de totes les persones que han ajudat en la recopilació d’imatges per a la confecció de l’exposició i, en especial, al Lluís Bassaganya, gran coneixedor dels fets de la Retirada i col•laborador del Museu de la Retirada; i un agraïment pòstum a André Alis, qui va ser testimoni de la retirada i és autor de la pràctica totalitat de les fotografies exposades. Anna Colomer, regidora de Cultura i Patrimoni, constata que “des de Camprodon volem reivindicar la nostra memòria històrica, com a país i com a poble, i donar-la a conèixer en aquest moment en què la paraula “refugiat” torna a ser actualitat”, i també afegeix que “l’exposició posa de relleu que els actuals casos de refugiats no són una realitat llunyana, sinó una de ben propera ja que molts dels nostres avis van poder viure-la en primera persona“.
L’exposició consta de 14 murals expositors, serà inaugurada el proper 13 de febrer i restarà oberta fins el 28 de febrer. L’Ajuntament espera que la mostra tingui una molt bona acceptació i rebi visitants tant de la província com, fins i tot, de la Catalunya Nord.