Camprodon commemora el centenari de l’obra ”El Repòs”

L’escultura que presideix l’entrada al Cementiri municipal des de 1916, obra del reconegut artista camprodoní Joaquim Claret Vallès, serà la protagonista diumenge 11 de desembre d’una conferència organitzada per l’Ajuntament.
La vila de Camprodon celebra enguany el centenari de l’obra “El Repòs”, l’escultura de Joaquim Claret Vallès que presideix l’entrada al Cementiri municipal des de la seva construcció l’any 1916. L’Ajuntament organitzarà diumenge 11 de desembre (12 h.) una conferència a la Sala d’actes del consistori dedicada al reconegut artista camprodoní i a aquesta emblemàtica obra escultòrica. La xerrada anirà a càrrec de Cristina Rodríguez, historiadora de l’art; i Rafael Dueñas, estudiós i promotor del centenari.
“El Repòs”, col·locada sobre la porta d’accés al Cementiri, s’ha convertit en un monument icònic de Camprodon. Degut al lògic desgast i deteriorament que va anar patint l’obra amb l’inexorable pas del temps, i amb l’objectiu de preservar-ne el seu estat, l’Ajuntament va conservar fa anys l’obra a les dependències municipals i va construir-ne una còpia fidedigna que actualment substitueix l’original. En aquest sentit, l’obra original es troba exposada a l’accés a Cal Marquès i tots els veïns i veïnes que ho desitgin la poden visitar.
L’escultura va ser realitzada pel reconegut artista camprodoní Joaquim Claret Vallès en talla directa en roca sedimentària, i l’acte de descobriment es va celebrar el mes de juny de 1916, coincidint amb un homenatge a l’alcalde de la vila, Joan Sau Santaló. A l’acte hi van ser presents d’altres alcaldes de la Vall i nombroses personalitats.
L’Ajuntament de Camprodon fa una crida als veïnes i veïnes a participar aquest proper 11 de desembre de la commemoració del centenari d’”El Repòs” i del Cementiri municipal, dos dels elements patrimonials emblemàtics del municipi que ajuden a entendre la singularitat arquitectònica de la vila.
Joaquim Claret Vallès (1879-1964), resident a París des de l’any 1906, entrà a treballar al taller del famós escultor Arístides Maillol, amb el qual va mantenir una llarga relació d’amistat. Emprengué la seva activitat en solitari l’any 1909 i, durant aquest període de temps i fins al seu retorn a Camprodon l’any 1914, participà en cinc exposicions de la seva obra a la capital francesa. L’escultura “El Repòs” obra clau del patrimoni municipal de Camprodon, és creació d’aquest important i reconegut artista nascut a la vila, les escultures del qual estan presents en museus de França, Barcelona, Girona, Olot. La majoria d’elles ja formen part de l’historia de l’art del nostre país.
 
Cartell conferència Joaquim Claret