Un espectacle d’excepció tancarà el cicle de concerts del Festival Albéniz a l’Església del Carme

Aquest divendres 11 d’agost tindrà lloc un concert teatralitzat que combinarà  música, teatre i poesia al voltant del cançoner eròtic medieval del Monestir de Ripoll.
Divendres 11 d'agost
El Festival Isaac Albéniz encara la seva recta final amb propostes de gran calat artístic. Aquest divendres, 11 d’agost, l’Església del Carme acollirà una actuació creada en exclusiva per al Festival Albéniz que combinarà música, teatre i poesia. Es tracta del concert teatralitzat “…de Monjos i Trobadors!!!”, que comptarà amb la interpretació de Quim Lecina (direcció escènica) i dels músics especialistes en música medieval Cristina Alís Raurich (direcció musical, orgue portatiu, percussions i arpa), Virgínia Gonzalo (veu i arpa) i Raül Lacilla (musa i frestel). Aquest concert serà el darrer de la 32a edició del Festival que té lloc a l’Església del Carme, un emplaçament que aquest any ha acollit exitosament per primera vegada actuacions d’aquesta cita estiuenca referent en la música clàssica.
Una proposta singular i única per al Festival Albéniz
L’espectacle avança a ritme de música i textos dels segles XII i XIII, tots ells escollits per la seva relació amb la història de Catalunya -en especial a Sant Joan de els Abadesses i Ripoll-, i interpretats amb reconstruccions úniques al món d’instruments que corresponien a aquella època, com l’orgue portatiu, l’arpa, les campanes, l’aduf i la veu. En aquest cas les obres no seran interpretades en format concert sinó que els textos seran adaptats per al format escenificat de la mà del dramaturg i actor Quim Lecina. D’aquesta manera, el públic podrà seguir la música i els textos a través d’un fil narratiu amb el qual descobrirà una part de la història de la comarca.
Un dels textos de referència en aquest espectacle és el cançoner de Ripoll, conegut també com a Cançoner eròtic de Ripoll, un dels representants més importants de textos eròtics medievals de Catalunya i l’Estat. El manuscrit prové del Monestir de Ripoll i està datat de finals del segle XII. És un conjunt de poemes sense música destinats a lloar a l'”amiga” descrivint les seves virtuts i físic.
Ens trobem davant d’una proposta que ens farà reflexionar sobre quines són les nostres arrels i com eren aspectes com la llengua, l’humor, l’amor, la música o la poesia en la Catalunya medieval; en definitiva, un retorn als orígens que no deixarà cap espectador indiferent.
Recta final del Festival amb propostes de gran nivell
Després de l’espectacle d’aquest divendres, els últims concerts d’aquesta 32a edició del Festival que se celebraran durant la setmana vinent arriben acompanyats de tres elements de luxe: la ubicació al Monestir de Sant Pere, un instrument únic com és el piano i el marc incomparable de l’exposició de Manel Surroca. Les darreres actuacions del Festival comptaran amb noms propis de notable talla artística, com ara els pianistes Min Jung Kym i Guillermo Gonzalez, la soprano Magdalena Llamas i el poeta Antonio Carvajal. A més, cal remarcar l’actuació del dia 15 d’agost, on el pianista Óscar Martín interpretarà la Suite Iberica, una de les peces més reconegudes del mestre Albéniz, que sonarà per setzena vegada en la història d’aquest Festival.