L’Associació Reach dona consells sobre l’abús sexual infantil a les pantalles
En els últims dies, l’associació ha presentat una sèrie d’estratègies i eines per a una major visibilitat i activació dels mecanismes de protecció, útils sobretot en la situació de confinament en què ens hem vist involucrats darrerament, i en la qual passem moltes hores a casa, amb dispositius electrònics i connectats a internet. L’entitat ha fet arribar aquests consells a l’Ajuntament, per tal que es doni suport a la seva difusió a la ciutadania.
- Establir una bona comunicació, efectiva i oberta amb els nostres fills i filles. A l’hora de prevenir l’abús, hem d’entendre que els menors tenen veu, i per això és necessari escoltar adequadament.
- Que els fills i infants no se sentin jutjats per les seves accions (sense entendre el perquè), ja que ens veuran com una possible amenaça i tindran por de ser castigats. Sota la desconfiança i la por, buscaran maneres de no explicar-nos què els hi passa.
- L’apoderament del mateix cos i les parts íntimes. Podem fer la dinàmica del semàfor segons els colors d’alerta: Vermell (parts íntimes); Taronja (colzes, genolls, mans, braços i cames) i Verd (saludar de manera espontània, xocar les mans).
- Cal deixar clar la diferència entre els secrets bons i dolents, aquells que ens fan sentir malament i aquells que ens provoquen sentiments d’alegria. Explicar que ningú pot tocar les parts íntimes de l’altre.
- Potenciar activitats en grup.
- Deixar les portes de les habitacions obertes, sempre respectant els espais íntims dels menors.
- La hiperprotecció pot provocar incapacitat per a la presa de decisions i una baixa autoestima.
- Prioritzar l’ús de pantalles en zones comunes i espais compartits de la llar.
- A internet: Bloqueig i control de webs visitants per tal de prevenir situacions de grooming i sexting, així com l’ús d’altres apps com TikTok, exceptuant amb persones de confiança i que coneguin físicament. Demanar de forma natural com ha anat la navegació per les xarxes.
- Donar a conèixer als menors pàgines com anar.org, on poden conversar amb professionals en cas de necessitar-ho.
- Explicar que en cas d’emergència, poden trucar a: Infància Respon (116111 o 900 202010).
Al compte d’Instagram (@associacioreach) trobareu més informació i recomanacions per a l’ús i/o abús de les pantalles.