L’Ajuntament instal·la un nou desfibril·lador extern automàtic a Beget

Aquest equip, cedit per l’Associació per a la Prevenció i Ajuda als Malalts Cardiovasculars i Familiars del Ripollès, se suma als tres dispositius DEA ubicats arreu de Camprodon i al sistema mòbil instal·lat al vehicle dels cos de Vigilància Municipal.
DEA (desfibril·lador extern automàtic)
Camprodon referma la seva condició de vila cardioprotegida. L’Ajuntament ha instal·lat aquest mes de juliol un desfibril·lador extern automàtic (DEA) a la via pública de Beget amb l’objectiu que qualsevol persona en pugui fer ús ràpidament en cas d’emergència davant d’una aturada cardíaca. Aquest nou equip se suma als tres dispositius DEA ubicats a Camprodon i al dispositiu mòbil situat al vehicle de Vigilància Municipal.
El nou dispositiu DEA ha estat cedit per l’Associació per a la Prevenció i Ajuda als Malalts Cardiovasculars i Familiars del Ripollès, a qui el consistori camprodoní posa en valor la seva col·laboració vital per contribuir a fer de la comarca i dels pobles que l’integren autèntics referents en seguretat i en la promoció de la salut.
El desfibril·lador extern automàtic està ubicat en un lloc ben visible i de ràpid accés. L’equip, a més, és lleuger i senzill d’utilitzar, de forma que la majoria de persones poden realitzar les maniobres de reanimació necessàries davant d’un cas d’aturada cardíaca sense necessitat de formació prèvia. El dispositiu DEA permet analitzar el ritme cardíac, identificar les arítmies mortals que requereixen de desfibril·lació i administrar una descàrrega elèctrica amb la finalitat de restablir el ritme viable amb nivells alts de seguretat. Un cop connectat, el desfibril·lador proporciona instruccions sonores a qui el fa servir. L’aparell avalua les constants vitals i mai fa una descàrrega si no és necessària.
Núria Mas, regidora de Salut, assegura que “aquests aparells poden ser crucials per salvar vides perquè en cas d’una aturada cardíaca els primers minuts són cabdals perquè el cor torni a funcionar”. En aquesta línia, Mas avança que “l’Ajuntament de Camprodon ja treballa per poder oferir el servei de DEA als diferents nuclis que integren el municipi”.
Les aturades cardíaques constitueixen un important problema de salut pública i poden afectar qualsevol persona i de forma inesperada. Davant d’aquestes situacions, l’inici precoç de la reanimació cardiopulmonar i la ràpida desfibril·lació en un màxim de 10 minuts milloren l’índex de supervivència en més d’un 70%, i d’aquí la importància de disposar de desfibril·ladors accessibles a tothom.