Inauguració de l'exposició 'L'absència' i presentació del llibre 'Malgrat l'absència, el color' amb motiu del Centenari Manel Surroca 2017

cartell_cent_surrocaA3_ok_xxss_150ppp (1)
L’acte, que se celebrarà aquest dissabte 22 de juliol a les 12 hores en el Monestir de Sant Pere, suposa el tret de sortida a l’homenatge popular que la vila retrà al llarg dels propers mesos al cèlebre artista i pintor camprodoní Manel Surroca i Claret amb motiu del centenari del seu naixement.
En el marc del programa d’actes del Centenari Manel Surroca 2017, l’Ajuntament de Camprodon i la Comissió Surroca presentaran públicament aquest dissabte 22 de juliol l’exposició ‘L’absència’, una mostra històrica que presenta Manel Surroca a través d’una seixantena de pintures i escultures de la Col·lecció Família Surroca i d’altres inèdites i cedides pels veïns i veïnes a través d’una crida popular, acompanyades també d’obres d’altres autors amb qui es va creuar en algun moment de la seva vida. Al mateix temps, el Monestir de Sant Pere acollirà també la presentació del llibre ‘Malgrat l’absència, el color’, una publicació que permet descobrir i conèixer amb més detalls la vida i obra de l’artista camprodoní.
L’alcalde de Camprodon, Xavier Sala, expressa que “aquesta activitat inaugural representa l’inici d’un ampli i variat programa d’actes del Centenari Manel Surroca amb l’objectiu de fer perdurar i difondre el llegat d’una figura clau de la nostra història com a poble; animem els veïns, veïnes i visitants a gaudir al llarg dels propers mesos de la desena d’activitats artístiques i culturals que s’han impulsat des de l’Ajuntament i la Comissió Surroca”.
De la seva banda, la regidora de Cultura, Anna Colomer, posa en valor l’èxit de participació durant la crida popular per fer aflorar informació sobre obra inèdita de Surroca i detalla que “el programa d’actes és el resultat de la implicació i la col·laboració directa de tots els nostres veïns i veïnes en el disseny de l’homenatge i de la investigació i el treball cooperatiu, exhaustiu i professional dels membres que componen la Comissió Surroca”.
L’exposició ‘L’absència’, fins a l’11 de setembre
L’any Surroca preveu algunes activitats de gran interès artístic i cultural. La primera d’elles, aquesta històrica exposició d’obres de l’artista que es podrà visitar des d’aquest dissabte 22 de juliol fins a l’11 de setembre al Monestir de Sant Pere de Camprodon.
‘L’absència’ és la cinquena mostra pòstuma de l’artista camprodoní i té com a objectiu custodiar Manel Surroca amb aquells artistes que el van acompanyar en la seva formació i producció. Per aquest motiu, en aquesta exposició comissariada per Mercè Vila també hi són presents obres del seu germà, Anton Surroca, el seu pare, Jacint Surroca, mestres com Darius Vilàs, Joaquim Claret, Frederic Marès, Josep Morell, membres del Grup Lais com Ramon Rogent, Santi Surós, Enric Planasdurà, Maria Jesús de Sola i també de la seva principal influència, Joan Ponç.
La mostra viatja a través de les obres amb l’absència com a eix vertebrador. Amb una vida condicionada per diverses pèrdues, Surroca va deixar com a llegat una obra intensa i colorista, però rere els colors punyents de la seva paleta s’hi amaga una buidor, una solitud que s’asseu, plàcidament, en una cadira buida.  Així doncs, la figura de l’artista pren major importància si l’espectador entén el seu context, un fet que reforça l’impacte i valor de la seva obra.
A nivell expositiu, l’obra està plenament integrada en l’espai que ocupa, una església romànica consagrada el 1169. L’espai es divideix en dos àmbits, el terrenal i el còsmic, que tenen com a nexe d’unió l’absència. Manel Surroca la tradueix iconogràficament amb la imatge d’una cadira buida, per això s’ha instal·lat a l’exterior de l’exposició una cadira de la sèrie Wild Chair dels artistes Ariane Patout i René Müller.
Presentació del llibre ‘Malgrat l’absència, el color’
L’acte del proper dissabte 22 de juliol també servirà per presentar el llibre editat per l’Ajuntament de Camprodon i escrit a quatre mans per Mercè Vila i David Fernández. D’aquesta manera, aquesta primera edició de 500 exemplars servirà per difondre i promocionar la sensibilitat i estimació per la cultura i l’art d’aquest cèlebre artista camprodoní.
Des de l’Ajuntament i la Comissió Surroca es convida els veïns i veïnes del municipi, així com els amants i aficionats a l’art en general, a seguir amb atenció els actes i activitats que s’aniran realitzant al llarg de l’any. Amb aquesta finalitat s’ha creat l’etiqueta #surroca2017, que té la voluntat d’ajudar als interessats a fer un seguiment continuat a través de les xarxes socials de les novetats que es vagin presentant sobre el Centenari.