Gran expectació en la inauguració de l'exposició sobre La Retirada

Autoritats, dos testimonis colpidors i un centenar de persones assisteixen a l’acte d’inauguració de la mostra, que restarà oberta fins el 28 de febrer. L’Ajuntament oferirà visites guiades a les escoles.
Acte-la-retirada-visitants

“Gràcies per acompanyar-nos en un dia de record per als refugiats catalans que van travessar la frontera catalana en busca de la seva llibertat i que molts van trobar en el municipi de Prats un poble acollidor, lleial i generós dins el difícil context d’aquell 1939″. Aquestes paraules de la regidora de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Camprodon, Anna Colomer, dirigides a l’alcalde de Prats de Molló, han estat el tret de sortida a aquest especial acte d’inauguració de l’exposició celebrat a l’Oficina de Turisme de Camprodon, en el qual també hi va ser present l’alcalde de Molló.
L’exposició, organitzada conjuntament per l’Ajuntament i el Centre d’Estudis “La Retirada” de Camprodon, il•lustra, a partir d’imatges, breus explicacions i cites bibliogràfiques, les dures escenes dels exiliats que recorrien centenars de kilòmetres per arribar a territori francès. La mostra s’ha presentat com un homenatge a totes les persones que van viure i patir en primera persona els efectes de la Retirada i fa un repàs dels moments en què militars i famílies senceres van emigrar cap a l’altre banda dels Pirineus quan Barcelona va caure en mans dels franquistes durant la guerra civil espanyola. Es calcula que entre el gener i febrer del 1939 unes 500.000 persones van travessar els Pirineus per l’Alt Empordà, la Cerdanya i el Ripollès en busca de refugi a terres franceses, i unes 100.000 ho van fer pel Coll d’Ares.
La regidora Anna Colomer, abans de passar la paraula a dos testimonis que van viure La Retirada des de situacions molt diferents, ha volgut remarcar que “hem concebut aquesta exposició com una forma clara, nítida i transparent d’explicar què va passar al nostre país en un dels moments més complexos de la nostra història com a poble” i també que “aquesta exposició també pretén donar suport i posar en valor la tasca del Museu de la Retirada al llarg d’aquests anys“. En la seva intervenció, l’alcalde de Prats de Molló, ha destacat el paper acollidor i solidari del seu poble en aquell moment i ha ressaltat la relació especial que hi ha entre els pobles de Prats i Camprodon. Finalment, l’alcalde de Camprodon, Xavier Sala, ha volgut agrair l’esforç realitzat per aconseguir una mostra única i singular i que “referma la nostra voluntat de recordar allò que ha succeït en el passat. La memòria històrica ha d’estar viva per recordar allò que no ha de succeir més en un futur“. En aquest sentit, l’alcalde ha donat les gràcies al Lluís Bassaganya, col•laborador del Museu de la Retirada, i a la família d’André Alis, autor de gairebé totes les fotografies exposades.
Acte la retirada parlaments
Acte la retirada visitants
L’acte ha travessat un dels moments més emotius quan, d’una banda, un supervivent del moment de la Retirada -el Sr. Miró- ha explicat de manera molt entenedora la seva experiència durant aquelles setmanes. I, de l’altra, Alejandro Cuadrado, en representació del Centre d’Estudis la Retirada, ha sorprès la sala amb el seu testimoni i visió dels fets ja que en aquell moment només tenia sis anys. Tots dos han exemplificat i demostrat la duresa dels moments que es van viure i el patiment de moltes famílies.
L’Ajuntament agraeix el suport de totes les persones que han ajudat en la recopilació d’imatges per a la confecció de l’exposició i, en especial, al Lluís Bassaganya, gran coneixedor dels fets de la Retirada i col•laborador del Museu de la Retirada; i un agraïment pòstum a André Alis, qui va ser testimoni de la retirada i és autor de la pràctica totalitat de les fotografies exposades.
La mostra, que restarà activa fins el 28 de febrer, té un valor històric molt important i, per això, es convida a les escoles a visitar-la. En aquest sentit, l’Ajuntament oferirà visites guiades per tal de fer més pedagògic el recorregut per als 14 expositors que formen l’exposició.
Pots veure més fotos de l’acte d’inauguració i l’exposició en aquest enllaç Imatges La Retirada
Acte la retirada davant portada