El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ha restaurat la maça que antigament presidia el Consell Municipal de Camprodon

 
Es tracta d’un objecte reial d’un alt valor històric atorgat a Camprodon pel rei Felip II l’any 1597
 
Foto maça restaurada1
 
Aquesta setmana el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) ha finalitzat la restauració d’aquesta maça després de dos mesos de treballs de conservació i restauració. L’alcalde Xavier Sala va visitar el CRBMC per agrair la tasca desenvolupada pels tècnics del Centre i, en particular, a la seva directora, Àngels Solé, i a la restauradora de la maça, M. Àngels Jorba.
L’Ajuntament va sol•licitar al CRBMC la restauració de la peça ja que es va detectar un cert moviment i una curvatura inusual de l’objecte, a més d’una oxidació important en les zones decorades i un deteriorament de la fusta interna. La intervenció s’ha centrat, fonamentalment, en la substitució d’un encolatge intern del bastó de fusta que s’havia trencat, en una neteja per treure l’oxidació de la plata i s’ha aplicat una impregnació de la laca a través d’un sistema d’immersió que evitarà una oxidació ràpida de la plata. Finalment, les peces restaurades s’han engalzat en el bastó de fusta i s’ha remuntat tota la peça.
D’aquesta manera, la maça estarà a punt i en la seva millor esplendor per lluir-la en la processó dels Sants Misteris.
 
Valor històric de la maça
 
La maça, que té l’escut de la nostra població al puny, és un dels privilegis reials que té Camprodon, atorgat pel rei Felip II el 14 de juny de 1597, a petició del conseller Nicolau Torralles. El CRBMC tenia un interès especial a estudiar aquest objecte, atès que és la primera vegada que es restaura una maça d’aquestes característiques, i se’n volien estudiar les alteracions i el sistema de construcció.
 
Foto maça restaurada2.2