Camprodon serà seu del Dia Nacional de l'Exili i la Deportació 

La jornada se celebrarà el dissabte 9 de febrer, i inclourà actes en homenatge de l’èxode massiu causat per la Guerra Civil, als municipis de Camprodon i la Jonquera.
Durant tot el dia tindran lloc nombroses activitats en record dels desplaçats i les víctimes, aprofitant el 80è aniversari de la fi del conflicte. 
Des del 2017, el dia 5 de febrer ha quedat instituït com el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació per la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’una data commemorativa, molt significativa en la història recent del nostre país. Alhora, es pot considerar com una data vinculada a la generació de consciència crítica i sensibilitat  humanitària, atès que els exilis i els desplaçaments forçosos de població són una de les problemàtiques que més reptes suposen en l’actualitat internacional.
El municipi de Camprodon va tenir un paper destacat com a avantsala de l’exili entre el gener i el febrer de 1939. S’hi van concentrar milers de civils i soldats republicans, i s’hi van instal·lar diversos hospitals per atendre els ferits. El pròxim dissabte 9 de febrer, coincidint amb l’efemèride del 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil Espanyola, tindrà lloc el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació. Per aquest motiu, la Generalitat de Catalunya i el Museu Memorial de l’Exili (MUME), han organitzat un conjunt d’activitats commemoratives a Camprodon i la Jonquera. Ambdues localitats van tenir una gran importància durant la retirada republicana. L’esdeveniment compta amb l’estreta col·laboració dels ajuntaments d’aquests dos municipis, el Casal Camprodoní i el Centre d’Estudis La Retirada.
20190209_Commemoracio_exili_1
La jornada
A les 10 del matí, s’inaugurarà l’exposició “A nation in retreat (una nació en retirada). Les agències fotogràfiques internacionals i la Retirada”, al Museu Memorial de l’Exili. I a les 10.45, es commemorarà el 10è aniversari del MUME, un equipament cultural i històric únic i molt important a Catalunya.
A les 11.15 hores, aproximadament, s’inaugurarà al carrer Major de la Jonquera la placa commemorativa dedicada a les persones exiliades, tot recordant l’exili republicà. A partir de les 12 h, els assistents es traslladaran a Camprodon on, a les 14 h, tindrà lloc la visita a Cal Marquès per a inaugurar l’exposició del fons Memorial Democràtic, titulada “Vencedors i Vençuts”, i també “La Retirada. L’èxode d’un poble”, del fons André Alis i el fons Lluís Bassaganya. Ambdues es podran visitar fins al 28 d’abril.
Ja a la tarda, a partir de les 16 h, es mostraran els plafons de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica vinculats a la Guerra Civil i l’exili republicà a Camprodon. A més, tindrà lloc un recorregut a peu per l’itinerari urbà, traçat per aquestes senyalitzacions. Finalment, a les 17 h, la jornada es veurà tancada amb l’espectacle “Maleïdes les guerres (i aquell qui les va fer)”, a la Sala cinema de Camprodon, i on tothom està convidat a assistir-hi.
Anna Colomer, regidora de Cultura, assegura que “serà un dia emotiu, on el record per les víctimes de la Guerra Civil i les seves devastadores conseqüències seran recordades. Camprodon i la Vall de Camprodon van ser escenaris i testimonis de l’èxode massiu causat pel conflicte. És important no oblidar, aprendre del passat i, sobretot, no ignorar la història”. “Per això, jornades com aquestes són necessàries”, afirma Colomer.
Podeu consultar el programa amb el tríptic informatiu, que us podeu descarregar en aquest enllaç.