Camprodon rebrà una ajuda europea de 385.000€ per impulsar un projecte transfronterer sobre patrimoni

L’Ajuntament destinarà aquesta aportació als treballs per adaptar Cal Marquès en un centre d’exposició i divulgació del patrimoni i cultura de la vila

 
Foto1
 
El passat dimarts 31 de maig va celebrar-se a Prats de Molló un acte per constatar que finalment el projecte Patrimc@t estarà finançat per fons europeus a través del Programa de cooperació territorial transfronterer de totes dues bandes dels Pirineus (INTERREG-POCTEFA). La trobada va comptar amb la presència de l’alcalde de Camprodon, Xavier Sala, regidors i alcaldes dels municipis que formen part d’aquesta iniciativa i representants de la Generalitat de Catalunya i de les autoritats departamentals franceses.
 
El projecte Patrimc@t preveu diferents actuacions en els diferents pobles que integren aquesta zona transfronterera de les valls del Ter i del Tec, entre aquestes, la posada en valor d’actius de caràcter patrimonial, industrial o religiós, com també d’actius de temàtica fronterera, de la retirada i patrimoni militar, o de caire museístic com és el cas de Camprodon amb  l’edifici de Cal Marquès. Xavier Sala, reconeixia que es tracta “d’una oportunitat per revaloritzar i donar a conèixer el patrimoni natural i cultural així com tots aquells elements comuns que hi ha a banda i banda dels Pirineus“. Concretament, Camprodon serà el municipi que rebrà més diners d’aquest fons -385.000€- que aniran destinats a la rehabilitació de Cal Marquès, un centre museístic que a més de difondre la figura d’Isaac Albéniz també buscarà promoure aspectes patrimonials i culturals de la zona. A més, també se li ha de sumar la partida de 39.000€ que rebrà la Mancomunitat de la Vall de Camprodon per a la descoberta del patrimoni militar a la zona.
 
En aquesta primera convocatòria d’ajuts del Programa de cooperació territorial transfronterer per al període 2014-2020 s’hi van presentar 120 projectes i només 58 van ser seleccionats, entre els quals hi havia el Patrimc@t, amb un cost total de 5,5 MEUR. L’ajut europeu serà de 2,9 milions d’euros dels quals 891.000€ aniran destinats als socis de la vall del Ter (els ajuntaments de Camprodon, Molló, Sant Joan de les Abadesses, Vilallonga de Ter, Setcases, Sant Pau de Segúries i la Mancomunitat de la Vall de Camprodon) per desenvolupar la part que els correspon del projecte juntament amb els altres socis transfronterers. El programa es finança a través del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) i els ajuts poden cobrir fins a un màxim del 65% del projecte, tot i que en aquest cas l’ajut europeu cobrirà el 52%.
 
L’Ajuntament de Camprodon ha estat un actor actiu en el camí per assolir aquests ajuts europeus i es felicita per l’èxit obtingut. Al mateix temps, agraeix a l’equip liderat pel president de l’AECT, Bernard Remedí, l’esforç i treball realitzat per aconseguir aquest fons europeu, així com al seu vicepresident, Ramon Roqué, el treball i la dedicació a l’hora de desenvolupar i defensar arreu aquest projecte. “El repte assolit és una clara demostració que quan treballem plegats en favor del territori tots en sortim beneficiats“, constata l’alcalde Xavier Sala.
 
El projecte Patrimc@t compta amb la participació de 24 municipis del Vallespir i 7 municipis de Catalans , tots els de la Vall de Camprodon més Sant Joan de les Abadesses,  juntament amb la Mancomunitat de la Vall de Camprodon i té un cost total d’uns 4,5 milions d’euros i un total de 15 actuacions. Del total de socis catalans, sis han aconseguit un ajut europeu de més de 891.000 euros -el 65% del cost- que els permetrà dur a terme la seva part. El projecte transfronterer es gestiona des de l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT) ‘País d’Art i d’Història Transfronterer-Les Valls Catalanes del Tec i del Ter’ que va començar el 2010 amb la idea d’impulsar el desenvolupament territorial, social i econòmic de la zona a través del patrimoni. Era la primera vegada que es concedia amb socis que no eren francesos i inclou una població de prop de 39.000 habitants.
 
Foto2