Camprodon, municipi referent a Catalunya en la recollida selectiva de residus

La vila ha passat de tenir un índex de recollida selectiva del 34,8% l’any 2014 al 54% al febrer del 2016, 15 punts per sobre de la mitjana catalana. La fita ha estat possible gràcies a la iniciativa “Repte de ReSíClar” impulsada per l’Agència de Residus de Catalunya amb el suport de l’Ajuntament i dels veïns i veïnes del municipi.
No et perdis el curt “El Repte” gravat a Camprodon.
El compromís mediambiental i la correcta gestió i aprofitament dels residus municipals són clau a l’hora de mantenir una vila neta, sostenible i saludable per a tothom. Per això, un dels objectius de l’Ajuntament és oferir el servei més eficaç i eficient possible de tractament de les deixalles. Fruit d’aquest propòsit i de la col·laboració dels veïns i veïnes, Camprodon ha aconseguit enguany augmentar en 20 punts l’índex de recollida selectiva de residus al municipi.
La vila ha passat de tenir un índex de recollida selectiva de residus del 34,8% el setembre de 2014 al 54% al febrer de 2016. A Camprodon es volia arribar al 60%, l’objectiu català per a l’any 2020 i en línia amb els plantejaments europeus, convencent la població dels beneficis de reciclar de manera lúdica i perdurable. Finalment, l’índex ha quedat a sis punts de l’objectiu, però ha superat considerablement la mitjana catalana, que és del 39%. La fita ha estat possible gràcies al “Repte de ReSíClar”, una iniciativa impulsada per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) en el marc de la campanya Perquereciclem.cat de foment de la separació dels residus municipals i que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament i la col·laboració dels camprodonins i camprodonines.
El director de l’ARC, Josep Maria Tost, acompanyat de l’alcalde, Xavier Sala, va participar divendres 2 de desembre al vespre en l’acte de presentació dels resultats que es va dur a terme a la sala d’actes de l’Ajuntament. Tost va felicitar tots els ciutadans “per la receptivitat, per la capacitat de transformar unes males dades en unes bones dades, per assimilar i interioritzar hàbits que sens dubte ja no marxaran”. A més de la satisfacció d’haver augmentat l’índex de recollida selectiva en 20 punts respecte als valors de Camprodon a l’any 2014, pel fet d’haver participat en aquesta iniciativa els camprodonins han aconseguit un benefici directe comú per satisfer una necessitat local. Els veïns han triat com a premi millorar els parcs infantils del poble.
Tota l’experiència ha quedat enregistrada en el film “El Repte”, que es va projectar públicament el passat divendres 2 de desembre durant la presentació dels resultats de la campanya. El curt està protagonitzat pel polifacètic actor Quim Masferrer –prescriptor de la campanya-, té com a escenari Camprodon i plasma el treball fet al municipi.
L’Ajuntament felicita els veïnes i veïnes per la seva col·laboració i altruisme i posa en valor el treball conjunt amb l’Agència de Residus de Catalunya per convertir Camprodon en una referència arreu del territori en la correcta gestió dels residus.
La campanya Perquereciclem.cat s’ha centrat a incentivar el reciclatge entre els ciutadans que encara no participen el procés de separació per diferents motius, bé perquè són pragmàtics, bé perquè se senten incòmodes amb la pràctica. Normalment fan servir excuses i impediments que els serveixen per justificar el fet que encara no es decideixen a col·laborar en el procés del reciclatge. Bàsicament, es justifiquen perquè diuen que tot s’acaba barrejant, perquè els suposa un esforç extra, que es tracta d’una imposició de la qual no acaben de veure els beneficis directes, que es consideren poc rellevants, llunyans i abstractes. L’objectiu ha estat construir un missatge sòlid, de llarg recorregut, que permeti els ciutadans anar assolint de manera ordenada els diferents reptes, a través de la sensibilització sobre la importància de reciclar els residus domèstics .
 
1812d707-9fe1-4e18-b8b3-3f65742e9980
 
841f4d46-58ef-4a29-b7d4-8a834c60a163
 
ae5e23d4-0953-4ab0-af0e-593d6311fcdd