Camprodon es bolca amb els exiliats republicans en una jornada emotiva

Amb motiu de la commemoració dels 80 anys del final de la Guerra Civil, dissabte passat el municipi va ser escenari d’exposicions, actes i espectacles per a commemorar l’efemèride.
La jornada va comptar amb la presència de la Consellera de Justícia, Ester Capella.
El passat dissabte, 9 de febrer, amb motiu del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, Camprodon va acollir una multitud d’activitats commemoratives. La jornada va comptar amb la presència d’Ester Capella, Consellera del Departament de Justícia del Govern de la Generalitat de Catalunya. La consellera Capella va visitar el municipi durant el matí, on va signar el llibre d’honor de l’Ajuntament i va intercanviar unes paraules amb l’alcalde, Xavier Sala, amb membres i regidors del consistori i amb veïns del municipi. L’aniversari va ser organitzat per la Generalitat, la Memòria de la Guerra Civil i el Museu Memorial de l’Exili, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Camprodon i el Casal Camprodoní.
Anna Colomer, regidora de Cultura de Camprodon, va assenyalar que “aquesta és una jornada important, necessària, indispensable. La història ens ensenya que els errors es cometen una vegada i una altra. Hem de ser prudents, i intentar millorar el nostre present, encara que la situació actual a Catalunya sigui una injustícia”. El municipi de Camprodon va tenir un paper destacat com a avantsala de l’exili entre el gener i el febrer de 1939. S’hi van concentrar milers de civils i soldats republicans, i s’hi van instal·lar diversos hospitals per atendre els ferits.
Posteriorment, la comitiva es va traslladar a Cal Marquès, on va tenir lloc la inauguració de l’exposició del fons Memorial Democràtic, titulada “Vencedors i Vençuts”, i també “La Retirada. L’èxode d’un poble”, del fons André Alis i el fons Lluís Bassaganya. En total, el dissabte, més de 300 persones van passar a veure les mostres. Ambdues es podran visitar fins al 28 d’abril.
Ja a la tarda es van inaugurar els plafons de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica vinculats a la Guerra Civil i l’exili republicà a Camprodon. A més, es va dur a terme un recorregut a peu per l’itinerari urbà, traçat per aquestes senyalitzacions situades a la Plaça de Cal Marquès, la Plaça de la Vila, el Passeig de la Font Nova i la Plaça Santa Maria.
Finalment, el Casal Camprodoní va acollir l’espectacle “Maleïdes les guerres (i aquell qui les va fer)”, un concert d’emocions, de caràcter multidisciplinari, que combinà música, textos, cançons i poemes. El concert va anar a càrrec de Carles Beltran (música), Lali Barenys (paraules) i Namina (cant).
Totems 5