Camprodon amb el manifest del món local de l’Alt Pirineu i l’Aran

L’alcalde Camprodon, Xavier Guitart, ha participat aquest matí a la primera reunió amb alcaldes de l’àmbit territorial de l’Alt Pirineu i de l’Aran, presidents dels consells comarcals del Ripollès, i la síndica aranesa. En total més d’una seixantena d’electes per a consensuar un manifest per reclamar un tractament diferenciat del PROCICAT pel que fa a les mesures de prevenció de contagi de la covid-19.
Els representants del territori, que han participat en aquesta primera reunió virtual, consideren que “aquest territori té unes característiques que el fan singular, en el context de Catalunya i, per tant, les restriccions implementades per la Generalitat sovint hi resulten incoherents i excessives”, ja que “la realitat del Ripollès és la mateixa que a l’àmbit territorial de l’Alt Pirineu i Aran malgrat estar circumscrit al de Girona”.
El manifest recull el compromís del món local pirinenc amb la lluita contra la pandèmia de la covid-19, l’agraïment per la tasca feta per part del personal sanitari i social, a més del suport a la ciutadania, els sectors econòmics i l’escalf per a les víctimes. Alhora, reclama a la Generalitat i al govern d’Espanya que tinguin en compte “la realitat i la singularitat del territori del Pirineu, amb extensió territorial, baixa població, baixa densitat de població, nuclis i unes especificitats pròpies”. Una presa en consideració que s’hauria de traduir en “mesures diferenciades per territoris que són diferents”, especialment, en un confinament comarcal i no en clau municipal.
El text considera que mesures com el tancament del comerç no essencial durant el cap de setmana o les franges horàries establertes per a la restauració “no tenen sentit”. O que, massa sovint, “estan concebudes en clau metropolitana”. Per això, es reivindica una descentralització de la presa de decisions i l’escolta de les demandes del territori, tenint present la lleialtat institucional que sempre ha mostrat aquesta regió envers el govern. Alhora, se sol·licita que les restriccions s’anunciïn amb marge de temps i que aquestes restriccions vagin acompanyades de compensacions econòmiques ràpides i adequades.
Paral·lelament, també es reclama que es tingui en compte el caràcter transfronterer de la majoria de comarques d’aquesta franja, per permetre la mobilitat almenys entre el Ripollès i el Vallespir, l’Alta i la Baixa Cerdanya, l’Alt Urgell amb Andorra, la Vall d’Aran amb els municipis occitans veïns o l’Alta Ribagorça amb la resta de la Ribagorça.
Durant les pròximes hores, alcaldes, presidents i la síndica, signaran aquest manifest, que s’adreçarà a diversos departaments de la Generalitat de Catalunya, ministeris espanyols, així com als governs d’Andorra i França. També s’obrirà al teixit empresarial, per tal que hi pugui mostrar el suport.
L’èxit de la trobada ha permès refermar la voluntat de tots els participants de repetir aquestes reunions municipalistes del Pirineu pel bé comú.